наші весілляівентиконтакти
Організація весілля

Вибір місця для весілля — один з основних моментів передвесільної підготовки. Організувати весільний бенкет можна в найрізноманітніших місцях: на природі під відкритим небом, в шатрі, на даху багатоповерхівки, в заміському просторому будинку, у великому залі якогось підприємства, установи, школи. Та найпоширенішим варіантом і досі залишається ресторан. Чому? Бо весілля в ресторані – це дуже зручно. І ми, фахівці з весільної агенції «Два Серця», не можемо не погодитися з аргументами тих молодят, які замовляють нам організацію весілля в ресторані:

1. Ми не залежимо від погодніх умов.

2. Більшість ресторанів вже оформлені в певному стилі, тому їх легко декорувати.

3. Усі питання щодо приготування страв з нашого весільного меню і сервірування та обслуговування столів візьмуть на себе професіонали.

4. Величезний вибір різноманітних ресторанів у Львові, в його передмістях та поблизу міста гарантує нам можливість вибору найвідповіднішого для стилю нашого весілля.

5 . Як організатори сотень весіль, ми вирішили розповісти вам те, що розповідаємо нареченим, які звертаються до нас за допомогою і порадою щодо вибору ресторану для весільного бенкету.  

При виборі місця для весілля вам слід пам’ятати не тільки про кількість запрошених на свято, але й про те, як ви хотіли б розсадити усіх учасників бенкету. Тому найперше накидайте собі план зонування весільного простору, де все відбуватиметься. Маючи такий план, вам буде значно простіше визначитися при виборі конкретного місця.

Щоб визначитися із зонами, спочатку прийміть рішення, де ви самі хотіли б сидіти під час весільного бенкету. Перший варіант – ви, наречені, можете сидіти за одним столом разом з усіма іншими гостями. Проте останнім часом більш поширеним є варіант, коли весільна пара сидить окремо, насолоджуючись товариством один одного. Тому для наречених виділяють спеціальну зону, яку назвали зоною президії або зоною молодят. Вона має бути розміщена таким чином, щоб кожний гість міг мати візуальний контакт з весільною парою, а самим молодятам було зручно спостерігати за шоу-програмою та спілкуватися із запрошеними. В зоні молодят зазвичай дуже красиво декорують стіл і фон позаду весільної пари. А коли стіл молодят розміщений на подіумі, то це виглядає справді по-королівськи. Та й самі ви відчуваєте себе особливими, як і належить у такий особливий для вас день.  

Далі подумайте та окресліть, як мала би виглядати бенкетна зона. Тут головне визначитися з варіантом розміщення гостей таким чином, щоб і обслуговуючому персоналу також було зручно пересуватися поміж них. Існує кілька популярних варіантів розміщення гостей на весільному бенкеті. Перший - сучасний європейський. Навколо стола молодят розставляють невеликі круглі столи на 6-12 осіб кожний. Такий варіант розміщення дозволяє формувати невеликі групи гостей за інтересами та іншими ознаками. Другий варіант – два довгі ряди прямокутних столів ставлять під кутом до зони молодят і симетрично один до одного. Це створює кращий огляд і дозволяє розмістити весільних гостей за принципом приналежності їх до сторони молодої та до сторони молодого. Загальний довгий стіл встановлюють у випадку, коли у вас, молодята, є бажання зібрати разом велике дружне товариство і самим бути його частиною. Останній варіант розміщення зручний тоді, коли весілля відбувається у дуже великому просторому залі, що дає гостям можливість безперешкодно переміщатися від одного краю столу до іншого, спілкуючись між собою.

Також необхідно пам’ятати про танцювальну зону. Чим більше запрошених на весілля, тим більшим має бути танцпол. Адже людям повинно бути комфортно рухатися по ньому, веселитися, танцювати, брати участь у різноманітних іграх та конкурсах. А виділення зони сцени має справді принципове значення. Бо артисти, які беруть участь у весільній шоу-програмі, завжди мають певний технічний райдер, при недотриманні якого вони можуть і відмовитися виступати. 

При виборі відповідного ресторану для весілля вам не слід поспішати. Набравшись сил, терплячості починайте шукати одразу, як тільки визначилися із датою свята, кількістю гостей, концепцією та стилем. У будь-якому разі, не пізніше, як за 2-3 місяці до дня весілля. А ще краще, за півроку чи й рік у тому випадку, коли вибрали для свого особливого дня найгарячішу весільну пору – літо і початок осені.

План вибору найвідповіднішого ресторану на весілля

  1. Заочний вибір за фото, описами, інформацією в інтернеті та відгуками знайомих.

  2. Особисте відвідування пріоритетних у вашому списку ресторанів для обіду чи романтичної вечері, щоб пересвідчитися у своїх враженнях від заочного знайомства.

  3. Спілкування з адміністратором.

  4. Укладення договору про проведення весілля.

 

Заочний вибір ресторану на весілля

Ознайомлення з місцем для весілля слід починати з розглядання фотографій та відгуків, які можна знайти як в інтернеті, так і у знайомих та друзів. Найперше звертайте увагу на територіальне знаходження ресторану. Якщо, для прикладу, ви вже вирішили, що хочете відсвяткувати своє весілля у центрі Львова, то це одразу ж конкретизує сферу вашого пошуку.  Так само, коли хочете провести свято в певному мікрорайоні міста чи десь у передмісті, обов’язково у лісо-парковій зоні чи біля красивої водойми або взагалі за межами містами. Визначившись з районуванням, далі дізнайтеся про такі важливі моменти щодо вибраних за першими враженнями ресторанів.

Місткість залів стосовно запланованої кількості гостей. Тут важливо звернути увагу на таке: всі гості мають бути не тільки комфортно розміщені за святковими столами, але повинні мати також і можливість потанцювати, взяти участь у весільних розвагах. Відповідно до кількості запрошених ви можете орендувати ресторан повністю або надати перевагу оренді одного просторого залу. Якщо ви вирішили, що потрібен весь ресторан, чудовим вибором буде невеликий затишний заклад, який на час проведення весілля закриють для сторонніх відвідувачів. Або можете зупинитись на одному із великих ресторанів, який має кілька бенкетних залів: один з них може підійти для проведення застілля, а другий – для танців, ігор, розваг.

Наявність місця для паркування. Воно особливо важливе, якщо ваші гості приїдуть на власних машинах. Тому потрібне хороше і відповідного розміру паркувальне місце безпосередньо біля ресторану чи десь неподалік. Коли такого немає, вам слід подбати про те, щоб знайти якісь альтернативні варіанти розміщення транспорту.

Відповідність ресторану до стилю весілля. Основний стиль оформлення ресторану має або відповідати вибраній концепції весілля, або бути достатньо нейтральним. В другому випадку декоратори легко зможуть прикрасити його у стилі, вибраному вами. На щастя, львівські дизайнери інтер’єрів добре це знають, тому більшість ресторанів та спеціальних бенкетних залів оформлені в ненав’язливому класичному стилі, який найпростіше перетворити на якийсь інший, додавши певну кількість виразних деталей. Одночасно, є цілий ряд дуже оригінальних ресторанів, які самі підказують вам стиль. І якщо котрийсь із них вам до вподоби, то чому би вам не мало сподобатись і весілля у такому ж стилі.

Якщо плануєте виїзну реєстрацію шлюбу, то слід обов’язково враховувати і цей момент при виборі ресторану. Для виїзних реєстрацій дуже добре підійдуть заміські ресторани або ж ресторани із власним внутрішнім двориком.

Також враховуйте пору року, оскільки літнє весілля можна чудово провести в ресторані з відкритою терасою або у розміщеному поблизу водойми. В зимовий період наявність тераси, двору, водойми може мати значення лише при відповідних стилях весільного свята.

Важливим критерієм є кухня і пропонований в меню набір страв. Вибір кухні: українська, польська, італійська, середземноморська, галицька, старольвівська та ін. залежить від особистих смаків, часу проведення та стилю весілля.

Слід також звернути увагу на вартість майбутнього бенкету на одного гостя. Вияснити ціни не складно, оскільки кожен ресторан має сформоване меню з інформацією про страви і середньою ціною на одну людину.

При виборі ресторану для весілля варто наперед вияснити:

- чи включена орендна плата за зал у вказану вартість весільного бенкету;

- якою має бути мінімальна сума замовлення, щоб ресторан був закритий для сторонніх;

- що не входить у вартість обслуговування;

- різноманіття страв;

- чи можна привезти власні окремі продукти та напої: фрукти, закуски, м’ясну нарізку, ікру, рибу, алкоголь тощо.

Дізнатися про все це можна, ознайомившись з інформацією в інтернеті та поспілкувавшись по телефону з менеджером.

У такий спосіб ви одразу зможете відсіяти усі ті локації, які вам не підходять, і залишити в списку лише 2-3 найбільш відповідні.

Особисте відвідування заочно вибраного для весілля ресторану

А тепер згадайте такі золоті слова: «Краще раз побачити на власні очі, аніж сто разів почути, прочитати, оглянути на фотографіях чи відео». В інтернеті практично кожен ресторан викладає масу фотографій та відеоматеріалів про весільні бенкети, які у них проводились. Є також фото інтер’єрів і навіть їх інтерактивні панорамні фото. Оглянувши їх, ви все ж отримаєте лише загальне враження. Бо на фото інтер’єру зображені, звичайно ж, найбільш виграшні моменти. А на фото та відео з весільних бенкетів ви побачите усі зали уже декорованими в тому чи іншому стилі – але це стосується іншого весілля, а не вашого. Тому краще піти і все оглянути самим, бо тільки перебуваючи в конкретному інтер’єрі ви зможете уявити собі, як саме це приміщення можна оформити, як розташувати столи, використати мудро й раціонально усю наявну площу. Тому станьте таємним відвідувачем, що означає прийти до ресторану без оголошення своїх справжніх намірів і просто пообідати чи повечеряти у ньому, одночасно оцінивши і приміщення, і його атмосферу, і рівень обслуговування.  

Перш ніж зайти у саму будівлю, її варто оцінити ззовні: чи подобається вона вам; яка місцевість її оточує; чи підходить вона для фотографування. Крім того, якщо весілля відбуватиметься у теплу пору року, цілком можливо, що під час свята ви захочете вийти на відкрите повітря. Добре, якщо при цьому буде можливість потішити око гарним краєвидом.

І ще раз нагадуємо, огляньте місце для паркування. Зверніть увагу, наскільки зручними є розв’язка доріг та під’їзд до самого ресторану. Ну і оцініть чистоту території навколо закладу.

Зайшовши всередину, звертайте увагу на всі дрібниці. Основне, до чого слід особливо придивитися – це:

  • розмір і форма залу;

  • стиль оформлення інтер’єру, зручність меблів;

  • кількість туалетів, наявність гардеробу;

  • наявність кімнати для переодягання та ведучого;

  • наявність танцполу і місця для музикантів або діджея;

  • рівень обслуговування.

Якщо в тому ресторані, на якому ви спинили свій вибір, на перший погляд вас усе влаштовує, можете переходити до переговорів з адміністратором та бронювання.

Спілкування з адміністратором: важливі організаційні питання оренди весільного ресторану

Щоб не упустити жодної важливої деталі, варто попередньо скласти собі список таких питань:

  • До котрої години працює ресторан. Часто весільне свято триває довше,  ніж працює ресторан. Одні заклади обслуговують «до останнього клієнта», інші за продовження часу можуть брати додаткову оплату. Тому варто одразу визначити години початку і закінчення весілля та дізнатися, скільки буде коштувати додатковий для ресторану час.

  • Особливості весільного бенкету. Необхідно вияснити у адміністратора, які моменти можна включати у програму весілля безперешкодно: наприклад, запалювання свічок, використання конфеті та серпантину, холодних фонтанів, проведення паперового шоу тощо.

  • Чи можна залучити своїх декораторів, ведучого, музикантів, артистів. Річ у тім, що деякі ресторани пропонують весільні пакети, у які входять музиканти та інші весільні послуги закладу. Тому усе це також важливо обговорити наперед.

  • Можливість зміни кількості гостей. Наперед знати точну кількість гостей складно. Тому варто домовитися з адміністратором про можливість зміни кількості запрошених за кілька днів до весілля. Звичайно, на зміни у 30-40 осіб адміністратор не погодиться, а от зменшення чи збільшення на 5-10 чоловік — цілком реальне.

  • Які зручності для гостей забезпечує ресторан. Тут слід вияснити такі речі:

скільки є туалетних кімнат;

чи є спеціальна зона для курців;

чи працює система кондиціонування;

які варіанти розставляння столів є можливі;

чи можуть молодята розбити весільні келихи, а гості посипати молодих пелюстками троянд під час їх зустрічі;

чи є холодильник для весільного торта та принесених продуктів і напоїв.

  • Фінансові питання. Питання стосовно ймовірних витрат дозволять оцінити бюджет свята. Щоб зробити це максимально точно, слід вияснити, яка мінімальна сума замовлення весільного бенкету, чи входить обслуговування гостей у замовлення, які терміни бронювання ресторану, а також порядок оплати. Нерідко в ресторанах передбачена система знижок: за раннє бронювання, при різних умовах замовлення. Тому ці приємні нюанси також слід дізнатися одразу.

Договір з рестораном про проведення весілля

Вибравши ресторан чи бенкетний зал, треба укласти офіційний договір, в якому, крім основних умов надання послуг, слід прописати усі додаткові пункти:

  • Початок і закінчення весільного бенкету, вартість кожної години продовження часу свята.

  • Перелік страв; на яку кількість гостей розрахований бенкет; які продукти та напої адміністрація дозволяє вам принести.

  • Кількість офіціантів, що обслуговуватимуть гостей; інформація про оплату їх послуг.

  • Сума за всі послуги, терміни оплати, умови оплати та сума неустойки, якщо умови договору будуть порушені.

  • Які додаткові послуги надає ресторан, що адміністрація зобов’язується дозволити (музиканти, декорування залу та інше).

  • Сума завдатку.

  • Варіант відмови від бронювання ресторану для проведення весілля і за який термін це можна зробити (тут врахуйте, що у випадку відмови від послуг завдаток, як правило, вважається неустойкою і не повертається).

Тепер у вас є весь необхідний мінімум знань про організацію весільного бенкету в ресторані. Коли маєте достатньо часу та терплячості, беріться до діла. А якщо вирішите цю справу довірити досвідченим професіоналам весільної агенції «Два Серця», то вам залишаться тільки такі приємні речі як докладний опис своїх побажань; огляд кількох, запропонованих вам на вибір 100% надійних ресторанів (ми ж знаємо про них усе докладно з власного багаторічного досвіду); читання та підписання договору і внесення оплати. А вивільнений час ви зможете присвятити тим справам з підготовки до весілля, де ваша особиста участь є просто необхідна.  

Iншi статтi

Читайтетакож